Новини

    Вшанування Т.Г. Шевченка 9 березня 2021.

    Сьогодні 207 річниця з Дня Народження Тараса Григоровича Шевченка (1814-1861).



    Він був не лише поетом, письменником, а мав надзвичайно творчі здібності у різних сферах мистецтва: живописі, графіці, музиці, археології, історії. Тому Геній Шевченко яскраво світиться трьома рівноцінними гранями таланту - поезія, живопис, музика. Так, до всього величного досягнення Кобзаря, слід додати визначальне слово – Музикант, фольклорист-етнограф, глибоко ерудований мистецтвознавець.
    Палку любов до народної пісні прищепили йому мати, яка співала колискові, дід - історичні пісні (про Коліївщину), батько - чумацькі, сестра Катерина — ліричні. За свідченнями сучасників, Т. Шевченко міг слухати співи годинами в якомусь вдячно молитовному настрої.
    Юні краєзнавці Гніванської гімназії №2 на чолі із керівником, істориком, краєзнавцем - Ковалем О.І. відзначають та шанують Кобзаря. Методичні розробки та матеріали надала методист відділу українознавства - Бегас (Коваль) Ніна Олександрівна.
    Вихованці ознайомились із творчим шляхом Т.Г. Шевченка на Вінниччині, зачитали його вірші, а також виконали кілька пісень на його твори.
    Необхідно відзначити, що Т. Шевченко все життя збирав і записував українські народні пісні, а деколи й сам створював мелодії до своїх віршів (пісня “Ой, повій, вітре, з Великого Лугу та розвій нашу тугу”). Поет записував тексти пісень, а щодо мелодій, то завдяки своїй природній музичній обдарованості швидко їх схоплював і засвоював напам’ять.
    Тарас Шевченко за свої 47 років життя став відомим письменником, художником та головне – борцем за незалежність України.
    Тарас Григорович Шевченко - кобзар свого народу, безперечно є найвідомішим письменником в історії української літератури. Люди з різних країн світу шанують його пам’ять, а випускникам шкіл варто вчити біографію Шевченка, бо ці питання входять до переліку в ЗНО.
     
     
     


    09.03.2021 | Aдмін

    Вернутись назад
Управління освіти і науки Департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації Вінницька академія безперервної освіти 
ТИВРІВСЬКИЙ ВІДДІЛ ОСВІТИ